fbpx

Kotikunnaassa on toistaiseksi vierailukielto.

Kaikki Kotikunnaassa kokoontuvat ryhmät ja esitykset on peruutettu koronavirus tilanteen vuoksi. Myös ruokasali on suljettu vierailijoilta.

Päiväpaikka Villa avaa ovensa muistikuntoutuksen asiakkaille 14.7.2020 lähtien. Lisätiedot muistikuntoutuksen ohjaajilta puh. 044 0820 230

Liikkuva resurssikeskus

  • Turun Lähimmäispalveluyhdistys ry:n ja Turun kaupungin kumppanuustoimintaa
  • Matalankynnyksen neuvontaa ja ohjausta – liikumme erityisesti Turun keskustan ulkopuolella
  • Liikumme Turun lisäksi maakunnissa yhteistyössä KomPAssi-toiminnan kanssa.
   Nyt alueina kuntayhtymä Akseli, Lieto, Uusikaupunki, Salo, Lieto, Rusko sekä Naantali
   Myös muut Varsinais-Suomen kunnat tervetulleita mukaan, ota yhteyttä.
  • Toimimme yhden luukun periaatteella. Samassa paikassa on tavattavissa niin järjestöjen kuin kaupungin työntekijöitä.
  • Keräämme alueellisia pop up -välittämisen keikkaideoita. Turun Siskot ja Simot valitsevat ideoista seuraavan toteutettavan kertaluonteisen vapaaehtoistempauksen, johon ovat kaikki tervetulleita!

Liikkuva resurssikeskus

Missä liikumme seuraavaksi?

Usein liikumme neuvonta-automme kanssa, jonka tunnistat Liikkuvan resurssikeskuksen kuvituksesta. Liikumme myös muulla tavoin. Meidät voi bongata esim. palvelubussista, terveysasemien tai kauppojen aulatiloista. Liikkuvan resurssikeskuksen Iloa arkeen -pysäkeillä voit tulla kysymään menovinkeistä, juttelemaan mieltä askarruttavista asioista tai muuten vaan tapaamaan järjestön ja kaupungin työntekijöitä. Kuulemme mielellämme alueellisia terveisiä ja Sinun kuulumisiasi. Tervetuloa!

Seuraa myös Liikkuvan resurssikeskuksen Facebook-sivuja!

Pop up -vapaaehtoistoiminnan mahdollisuudet

Pop up -vapaaehtoistoiminta on kertaluonteista. Se tarjoaa yhden kerran mahdollisuuksia ”hyvään tekoon” heille, jotka eivät syystä tai toisesta pysty tai halua sitoutua pitkäkestoiseen kansalaistoimintaan. Kehitämme kertaluonteisia alueellisia vapaaehtoistoiminnan mahdollisuuksia turkulaisten omien toiveiden mukaan.

Esimerkkejä, mitä vapaaehtoiset ovat saaneet aikaan:

  • Nyt neulotaan -kampanjan ympäri Turkua oleviin keräyskoppiin tuli lopulta yli 2000 käsityötä. Käsityöt lahjoitettu turkulaisille vähävaraisille lapsiperheille Operaatio Ruokakassin Eväsreppu -projektin kautta.
  • Lapset ja nuoret ovat tehneet Menovinkit-esitteistä pinoja ja kiitoskortteja, jotka matkasivat liikkuvan resurssikeskuksen pysäkeillä mukana. Useampi sata on ottanut pinon mukaansa ja jakanut niitä turkulaisille kotona asuville senioreille. Yhdessä toimien tavoitamme paremmin heitäkin, jotka eivät vielä toiminnan parissa ole.
  • Hyvän mielen korttikampanjaan osallistuneet ilahduttivat tekemillään korteillaan n. 1300 Turun kaupungin vanhuskeskusten asukasta.Korttitempauksia on ollut useita myöhemminkin.
  • Hyvän mielen tanssikiertue kiersi joka Turun suuralueen kertaalleen. Lähialueen asukkailla oli mahdollisuus tulla kerran tanssittamaan ja tuomaan iloa tanssikiertueen kohteen asukkaille. Samalla oli mahdollisuus matalan kynnyksen neuvontaan ja ohjaukseen. -Kiertueilla on aina mukana kaupungin palveluohjaaja ja järjestön työntekijä sekä kiertueen ideoinut vapaaehtoisemme ”Armas”. Välillä mukana on ollut myös esim. lähihoitajaopiskelijoita.

Liikkuvan resurssikeskuksen kaikilla pysäkeillä voit aina käydä kertomassa oman pop up -välittämisen keikan ideasi. Viemme alueellisesti tulleet ideat tiedoksi Turun Siskot ja Simot -suunnitteluryhmälle ja valitsemme yhdessä seuraavan alueellisen tempauksen. Näihin temapuksiin voi kuka tahansa osallistua pop up- vapaaehtoisena. Pysäkeillemme voi myös aina tuoda Hyvän mielen -kortteja vanhuksille välitettäväksi, viemme ne perille vanhuskeskusten ja kotihoidon asukkaille piristykseksi. Seuraavana pop up -tempauksena avustamme kotihoidon asukkaita luonnon pariin.

Pop up -vapaaehtoistoiminnan mahdollisuudet tarjoaa Turun Siskot ja Simot yhteistyössä Liikkuvan resurssikeskuksen kanssa. Jos haluat jatkossa tietoa aina seuraavista pop up -tempauksista, liity Siskot ja Simot -sähköpostirinkiimme! Lisätietoa saat Sadulta tai Tiiulta (satu.jarvenpaa@kotikunnas.fi / tiiu.uusaho@kotikunnas.fi).

Seuraa myös Turun Siskot ja Simot -toiminnan Facebook-sivuja!

https://www.facebook.com/TurunSiskotjaSimot/

Pop up -vapaaehtoisena voit toimia myös pitämällä SIPPE-kutsut.  SIPPE-kutsujen emäntänä tai isäntänä voit järjestää mukavan yllätyksen esim. ikääntyneille naapureillesi liikunta-, musiikki-, luonto-, uni ja lepo-, ravinto tai osallisuusteemaan keskittyville kahvikutsuille. Lisätietoa SIPPE-kutsuista täältä: Tilaa ilmaiset SIPPE-kutsut

Mistä tietoa senioreille?

Tässä muutamia hyviä tietopaketteja senioreille. Nämä toimivat samalla kätevinä työkaluina myös ammattilaisille neuvonnan ja ohjauksen tueksi:

MENOVINKIT -ESITE SENIOREILLE

Esimerkkejä kotona asuville senioreille suunnatuista tapahtumista ja ryhmistä sekä vapaaehtoistoiminnan mahdollisuuksista. Menovinkit on Liikkuva resurssikeskuksen julkaisu yhteistyössä Turun kaupungin hyvinvointi- ja vapaa-aikatoimialojen kanssa. Menovinkit senioreille -esitteiden ollessa koronatilanteen johdosta julkaisutauolla, olemme tehneet senioreille syyskirjeitä, joista löytyy tietoja ja tekemisen vinkkejä aihealueittain:

Syyskirje – neuvontaa ja juttuseuraa
Syyskirje – liikunta
Syyskirje – kulttuuri
Syyskirje – digineuvonta
Syyskirje – muut menot ja harrastukset

RUOTSINKIELINEN OPAS SENIOREILLE

Esimerkkejä ruotsinkielisille senioreille sunnatuista toiminnoista löydät För dig, senior i Åbo -oppaasta. Tämä on kumppanuushankkemme Asiakkaan polun julkaisu, Turun Kaupunkilähetys ry. Oppaan löydät sähköisenä tästä: För dig, senior i Åbo -opas

NEUVONTAVIDEOT SENIOREILLE

Asiakkaan polku -hanke on kerännyt jo olemassa olevat videot yhteen osoitteeseen. Liikkuva resurssikeskus on kiertänyt ympäri Turkua kertomassa videoista ja kysymässä ikääntyneiltä, millaisia paikallisia neuvontavideoita kaivataan. Näistä toiveista Asiakkaan polku -hanke on kuvannut muutaman paikallisen neuvontavideon. Täältä löydät eri teemaisia neuvontavideoita suomen, ruotsin ja englannin kielellä:

https://tukenasi.fi/tietoa-ja-toimintaa-ikaihmisille/#neuvontavideot

Mikä on Liikkuva resurssikeskus?

Liikkuva resurssikeskus jalkautuu Turun kaupunginosiin. Se tarjoaa ikääntyneille konkreettisia mahdollisuuksia kansalaistoimintaan omassa lähiympäristössään ja toteuttaa uudenlaista pop up -tyyppistä vapaaehtoistoimintaa ikääntyneiden omien toiveiden mukaisesti. Se toimii sosiokulttuurisena innostajana vieden ja keräten tietoa yhdessä kaupungin työparin ja alueellisten ikääntyneiden mentoreiden kanssa. Liikkuva resurssikeskus pyrkii aktivoimaan sektorirajat ylittävää vuorovaikutusta kaupunginosissa jo olemassa olevia resursseja hyödyntäen.

Kiinteä vuorovaikutus Palvelutori Poijun sekä Lähitorin kanssa.

Hankkeen tavoitteet

  • Vahvistaa asuinalueiden yhteisöllisyyttä
   — Kehittää alueelle luontaisia kansalaistoiminnan tapoja.
   — Yhdistää alueellisia toimijaresursseja esim. asukkaat, kaupunki, srk, asunto-osakeyhtiöt, järjestöt, paikalliset yritykset.
  • Tukea ikääntyneiden osallisuutta
   —Mahdollistaa ikääntyneille uusia tapoja tehdä lyhytaikaista, pop up-tyyppistä vapaaehtoistoimintaa omassa asuinympäristössään.
   → Mitä helpommaksi osallistuminen tehdään, sitä varmemmin voi löytää oman mahdollisuutensa osallistua, vaikuttaa ja kokea itsensä tärkeäksi.
  • Lisätä ikääntyneiden vaikuttamismahdollisuuksia
   Kehittää kaksisuuntaista tiedonkulkua:
   — tiedottaa yhdistysten ja julkisen sektorin osallistavasta toiminnasta.
   —kerätä tietoa alueen asukkaiden kansalaistoiminnan toiveista ja ikääntyneiden tarpeista.
  • Edistää järjestöjen ja kunnan yhteistyötä
   —Kehittää yhdistysten ja julkisen sektorin työparityöskentelyä, joka on lähialue- ja asiakaslähtöistä. Liikkuvan resurssikeskuksen roolina on toimia sosiokulttuuriseen toimintaan innostajana.
  • Toteuttaa yhteistyössä kaupungin ja muiden järjestöjen
   kanssa ikäihmisille suunnattua matalankynnyksen
   palveluohjausta ja neuvontaa

   —Tiedottaa kunnan palveluista, kulttuuri- ja liikuntapalveluista, järjestöjen ja yhdistysten toiminnasta, vapaaehtoistoiminnasta.

Liikkuvasta resurssikeskuksesta kirjoitettu mm. täällä:

https://www.ilmarinen.fi/uutishuone/arkisto/2018/vanhusteko-2018/

Hanuri soi palvelubussissa – Artikkeli Turun kaupungin nettisivuilta

Kumppanuussopimuksista kirjoitettu Turun Sanomissa

Menovinkit-esitteestä mm. täällä

Juttu Menovinkit-esitteen palautteista

Uutiset liikkuvasta neuvontapisteestä Turun kaupungin nettisivuilla

Turun Sanomien artikkeli

Aamuset-lehden artikkeli

https://www.aamuset.fi/teemat/4066278/Siskot+ja+Simot+joraavat+Uittamolla

Lisätietoja

satu.jarvenpaa@kotikunnas.fi p. 045 7750 0068

tiiu.uusaho@kotikunnas.fi p. 045 7750 0197

helena.norokallio@kotikunnas.fi p. 044 082 0213

STM Tuettu Veikkauksen tuotoilla TUNNUS Sininen RGB 1